Thursday, 4 May 2017

Alhamdulillah. Ramadhan is coming soon!

Assalamualaikum
      Sejak dua menjak ni, nak update belog pon tak sempat. Nak kata busy tu busy la jugak siapkan assignments. Boleh dikatakan assignments sem ni agak tough berbanding sem lepas yg agak senang hihi. Tapi sebenarnya ada je masa nak update blog cuma perasaan malas tu terlebih sangat. Ni memalam buta ni tetiba pulak datang mood tu.

Sekarang kurang dalam sebulan lagi sebelum final dan final sem ni dalam bulan Ramadhan! Sebut bulan puasa ni Allah, sekejap je kan. Dah nak puasa dah. :D. Tak sabarnyaaa! hihi. 


Semoga tahun ni lebih baik berbanding tahun sebelum2 ni Aamiin
Tahun ni first la puasa di UPSI huhu. Semoga dipermudahkan. Pejam celik pejam celik dah nak habis dah pun semester 2. Dah nak masuk semester 3 dah pulak. Lagi berbaki 5 semester Allahu. Masa2. Teringat pulak, antara tanda2 kiamat adalah apabila masa ni berjalan dengan pantas :'(

Apapun, Ahlan Wasahlan ya Ramadhan. :D 
berjumpalah kita dalam 23 hari lagi in Sha Allah. 
jika Allah masih izinkan. huhu.


Wednesday, 5 April 2017

The 100 & Shadowhunters (Tv Series) !




Ever heard about this series? Probably some of you yes but some of you might haven’t. Because I just figured out this remarkable series when I was registering my first ever account on Netflix last 3 week. I don’t think it was aired in Malaysia, I haven’t seen the title yet so far on Axn, Diva, etc. Really hope they would since this series is totally recommended if you are one of drama/movie trashes! Because I got myself stuck into the series on the first episode which is pretty amazing. I’m not a person who goes crazy on the beginning literally not when it comes to drama since I’m barely watch dramas on tv or on my lappy. My preference is something that I can instantly finish without having to wait, well some movies were adapted from the books which we know it has sequels and I have to admit sometimes I lose my patience but believe or not time surely goes faster that we could ever imagine nowadays, tup tap tup tap years passing and we grow older.

I remembered when I was watching The Amazing Spiderman 2, you know the ending was totally screwed me up and totally heartbreaking, it was the part that haunted me for few days, I thought there would be another sequel but turned out they renew the movie. I was excited to know who will replace Emma Stone actually since she wasn’t Mary Jane ( Peter’s real girlfriend ). Duh. Never gonna happen then.

Ok enough with mumbling! You will get used to me ( I always talk something that is not relatable to the title ) Back to the 100. The series were about a hundred of people from the Ark ( age below 18 ) sent to the Earth to find out whether the ground is survivable or not since the devastation of Nuclear Apocalypse 97 years ago. Well if you ask me why they were sent to Earth? Watch the series kay?

.....


another trash that caught me into it! but this is more to fantasy, romantic, action, thriller than the 100 which obviously more to survival ( but to compare between these 2 series I'd go to the hundred ) *no need to compare tho, both are fascinating to watch* but there IS one thing in common in both series, it is violence. Both are rated with 16+ violence so any of you who can barely watch blood, massacres. Perhaps these are not part of your type.

Shadowhunters was adapted from the book too! Like the 100! Well that makes 2 in common xD. kk. In 2013, there was a movie titled ' The Mortal Instruments : City of Bones '. Had watched it but Id say the series is better ( most of the actors are much better in the series ) except for lily collins. 

The series tells about Mundanes ( human with no abilities ), Shadowhunters ( the series all about ), vampires and werewolves fight against demons. At first when I looked at the poster, I told myself, nah another typical drama but typical me too when I got myself into it and watched the entire episodes in just few days. Actually I found that the storyline was kinda interesting since it involves vampires, shadowhunters etc. 

It's currently playing on freeform and the next episode will be aired on June 5th which 2 months away from now! I don't know why it takes soo long but I think it's okay too since I can be more focused on my studies instead of watching these series all day long. 

That's all I guess? ;)


Monday, 20 February 2017

Homesick

Assalamualaikum

      Bila nak ceritakan pasal homesick ni, rasanya semua yang pernah berjauhan daripada mak ayah confirm lalui perasaan ni kot. Homesick rindu rumah, rindu tilam katil rindu mak ayah, rindu masakan mak, rindu adik beradik tu antara angkatan2 homesick lah tu. Tapi rasanya definisi paling sesuai bagi homesick ialah rindu mak ayah bila berjauhan daripada  mereka :'( Betul tak?


      Perasan tak bila mak ayah datang melawat korang di asrama ke kolej ke terus hilang homesick tu. tapi bila mak ayah nak balik semula ke rumah, terus rasa sebak dada, rasa macam nak ikot mak ayah detik tu jugak. rasa macam tak nak lah belajar nak duduk rumah je dengan mak ayah. Nak balikk, nanti balik aku nak tolong mak ayah buat apa yang  patut ( tapi bila balik buat tak ni? )

     Aku dgn homesick ni boleh dikatakan kawan manja2lah, kalau dia datang nak melekat dengan aku dia datang ( sukahati dia je datang ) tapi so far tak pernah declare as bestfriend dan kalau boleh mmg tak nak declare pon. Aku ni jenis yang rapat dengan mak antara adik-beradik aku, tak pernah malu la dengan mak as for now umur dah 20 tapi masih kadang2 pergi dekat mak ddk sebelah mak ( acah2 lentokkan kepala atas riba ) eh gedik tapi dgn mak adik beradik je aku berani. kawan pon aku tak berani nak buat gini eh. gurau dengan mak tu mmg selalulah hehe. bergaduh pon dua kali lima. tapi gaduh2 manjaa. tak pernah simpan dalam hati. masih ada rasa respect yg tinggi dekat mak ayah aku.

      Aku mula merasai detik2 manis homesick ni waktu form 1. Sekolah tu asalnya aku tak duduk asrama pon, tapi disebabkan kawan gatal ajak aku, aku pon rela hati dan dengan confidentnya rasa yang aku mampu duduk asrama. Tup tup seminggu lepas tu aku demam, menangis gila-gila masa tu tak nak balik asrama, kemudian muncullah khabar gembira bila ayah aku kata "keluarlah asrama tu kalau taknak sgt" aku rasa ayah aku saja2 je bgtau macamtu tapi aku ambik serius kot sampai aku rasa demam aku pon mcm dah hilang skjp haha. 2 hari kemudian aku dah heboh la ni bagitau kawan nak keluar asrama sambil packing barang2 nak keluar *acah*. Ramai jgk kawan aku tak bg aku keluar tapi aku degil jugak. Bila kereta ayah sampai dan nak ambik aku tetiba ayah aku tanya "eh barang ni kenapa byk sgt?" then aku pon bgtau "nak keluar asrama" (muka selamba) tapi sejurus kemudian air muka ayah aku berubah dan ayah aku mula potpetpotpet dan menitis-nitislah air mata aku sebab ingatkan kena punggah balik barang tu masuk hostel. tup tup lagi skali ayah aku kata "buat masuk semua dalam kereta" masa ni aku punggah barang seorang mgkin sbb ayah aku masih marah dkt aku kot hehe, duit dah byk kot habis beli brg hostel tiba2 keluar. tapi aku tak kisah asalkan boleh keluar asrama aku rela angkat beg sorg diri. bukan byk pon aahaha ;p

        Maka selama 5 tahun alam persekolahan tak pernah aku nak stay semula di asrama. Aku dengan kawan aku sorang ni bila sebut asrama je terus muka berubah. Kira fobia dia teruklah masa tu, padahal kalau ddk asrama paling lama 2 minggu je x balik. lepas tu baliklah. entah. apa aku fikir tah masa tu.

       Nak tak nak lepas form 5 mestilah sambung belajar kan, takkan nak jadi penganggur hiks. Sebulan lepas dapat result SPM, aku dapat tawaran sambung belajar dekat Kolej Matrikulasi Kelantan dengan Diploma di UiTM kampus dungun which is about 20 minutes away from my home (dekat gila kan ) tapi kos pulak macam tak beberapa bes, kos diploma analisis pelaburan. Jadi aku pilih Matrik di Kelantan, masa ni aku dah tak beberapa nak homesick. Kiranya walaupun 5 tahun tak pernah duduk jauh2. Tapi Alhamdulillah, my matriculation life went so so well!



Selesai program matrikulasi, menganggur selama 5 bulan dan seterusnya ditawarkan untuk menyambung pengajian di peringkat Degree ( which is now and currently in semester 2 ). Tp menjadi2 pulak homesick sejak duduk sini HAHA. Mungkin homesick ni antara penyakit yang tiada ubatnya kecuali kita boleh kurangkan dengan sibukkan diri bersama kawan2, atau join mana2 aktiviti2. kannnn. Tapi nak bagitau certain orang shj homesick sbb aku ada kawan yang entah, siap tak nak balik cuti mid sem kekeke. Hati sado takpelah. Aku hati tisu. Aku tiap kali ada cuti pon aku balik. MUAHAHA

Friday, 13 January 2017

2017 Already!?

Assalamualaikum
Pejam celik pejam celik dah masuk 2017! Ma sha Allah tak sedar langsung masa berjalan kan! Sedar tak sedar aku pon dah habis semester 1. Lagi 7 semester to go  In sha Allah, doakan dipermudahkan segala urusan!
Banyak nak cerita sebenarnya! Tapi as for now my laptop rosak! Need to buy a new laptop. Sayang sebenarnya since Ive been using the old one since I was 16. Jadi tak boleh update blog la utk seketika hiks. Nipun guna alternative lain (fon) Tp in sha Allah soon!. Sebab I created this blog purposely just for fun and as my open diary *kononlah* tak sangkalah pulak sampai dah berumur 6 tahun ye blog ni . How time flies.
Happy New Year!