Monday, 20 June 2016

Cara Senang Nak Download Cerita Korea & English

Assalamualaikum

      Hari ni aku nak bagitau cara camana nak download cerita korea, tapi make sure korang kena ada IDM, apa tu IDM? Internet Download Manager. Korang jangan risau, kalau takda pergi google, rasanya ada banyak link nak download ;)

edit - ni link download IDM ;)

Rupanya simple je nak download cerita ni. hikhik. Ni untuk korea drama punya website, kalau nak cerita English korang boleh singgah laman web LintahDarat atau KakiTube cara dia ala nak sama je ;)

Oke, first sekali korang bukak laman web KissAsian


Pilih lah drama apa yang korang nak 
aku pilih DOTS ( Descendants of the Sun )


bila dah pilih tuu scroll lelaju kat bawah, depends korang nak episode berape



then dia akan keluar satu streaming online, kalau nak tgk online pun boleh
tapi kalau nak download tekan yang aku dah bulatkan tu, quality ikut korang
la nak pilih yang mana, kalau rasa nak kepuasan maksima download lah 720p, kalau sekadar nak penuhkan folder drama download je yang 480p HAHA tapi lagi tinggi quality tu lagi aku suka sebab selain jelas, rasa macam puas hati sikit biar berjam pun kena tunggu   x)


haa, tunggu jelah siap hehe taddaaa... satgi nak pi marathon drama ni ;B



Sunday, 5 June 2016

Linguistics Lover!

Assalamualaikum

    Hey folks, korang mesti ada satu bahasa yang korang betul-betul admire kan! it's like a must kot for every person. For me every languages are beautiful. Aku bukanlah seseorang yang suka belajar sangat tapi my passion in language is huge. You know passion, something you are soo tergila-gilakan about. If I was able to learn a language in less than a month, it would be my pleasure to learn all languages around the world but since it takes more than that, some languages just be my 'kos lepas' hahaha

I was able to learn Arabic for 5 years through my high school since it is one of the compulsory subjects! But tak sure aku tak rela atau terlampau banyak saingan but it didn't turned out so well. For English ahaa, I have been learning since kid, but frankly speaking lah. My cikgu yang jadi inspirasi aku, she didn't like me back then and that was so frustrated! Time english jugaklah air mata aku selalu keluar hahahaa. Mana ada student yang suka bila cikgu tak suka kita kan. Dah aku tak boleh pergi dengan subjek English nak buat camna cikgu. Saya sedih sangat ;'(. But in the meantime, I am so thankful sebab cikgu tulah I am who I am now ( takde2 mana main benci2 ni haha ). Even my English is not good. But at least I am able to write and speak and understand the sentences ( yang aku tau jelah ). For Japanese! my brother is my senpai, oni-saannn hahaha. I simply use his books to learn Japanese and he guided me but for a short term je. I memorized hiragana and now I don't remember any of it. For French, I am my own teacher with some helps frommmm



taddaaa

ini namanya Duolingo. An application that helps you to improve your learning in one's languages. Ada banyak lagi app yang sangat membantu untuk korang belajar. ( Bertuah sungguh ye kita sekarang ). App ni dapat membantu kita nak belajar apa-apa bahasa in instant. Syoknya! Kalau ada apa-apa pertanyaan mengenai grammar ke apa ke just drop a comment. Someone will absolutely reply it. Mostly native speaker will answer to your questions. 



Kalau korang gigih so far it is working fine. Tapi aku rasa bukan hundred percent boleh fasih la sebab kita belajar sehala. Orang kata belajar 2 hala ni lagi cepat faham. kan2. But this could help you a bit. Dulu aku ketagih bahasa German which lead to my blog name "kapitel" that brings a meaning of "chapter" in English. Soon after that, I watched a documentary titled "Dengan Berbasikal Aku Menjelah" on tv that suddenly out of the blue Swedish becomes my next favorite language. Kemudian, how can I get addicted to French!??, muahahahaha I accidentally watched an English-French movieeeeee. D:. tak tau la bahasa apa lepaih ni. That's all peeps. Au revoir!