Tuesday, 6 January 2015

Cara Senang Belajar English..!

Assalamualaikum.

     Korang rasa English ni susah tak? Mungkin sukar bagi menguasai kemahiran grammar and ambil masa jugak la. But kita at least tahu basic pon dah memandai. Pasal grammar kita boleh improvekan hari demi hari. Okay honestly my english is not so good lah tapi these are some wayss that I use to learn English and korang boleh guna for another languages too
So here we goooo...

1 - Listen to various kind of music


Aku rasa korang confirm minat lagu English kan? So ambil peluang ni and learn English through it.
hayati lagu and remember the lyrics. Fahami makna of course. Bila faham. Perkataan tu mudah ingat. And bila tahu makna senang skit.. kalau ada lirik yang tak elok tu eloklah dijauhkan.. Jangan dengar untuk saja-saja.. So far it is working! ;)



2 - Google


Kita kan ada google hehe. Kita google je maksud English yang kita tak tahu macam aku.. ada satu lirik yang aku tak faham dalam lirik lagu Let It Go by Idina Manzel. Yang bunyi dia macam ni ".. Couldn't keep in, Heaven knows I've tried".. kalau kita direct translate jadi pelik kan.. jadi macam ni

"tak boleh tahan lagi, syurga tahu saya dah cuba"

ni bukan pelik tapi memang tak masuk akal. So I tried la google " heaven knows meaning" so baru lah aku tahu yang lirik heaven knows ni merujuk kepada "hanya tuhan yang tahu" ....Pointnya kalau jumpa ayat pelik-pelik atau maksud yang google translate pon pening nak mentranslate tu boleh search di google. Aku cadangkan Urbandictionary site.. emm tak beberapa nak recommend google translate. kalau setakat huruf biasa yg ada dalam dictionary tu boleh la guna .. tapi kalau dah macam perkataan  "to the moon and back" "top notch" "monotonous" and soo on.. sng kata prkataan yg mmbawa kpd maksud tersirat.. lebih baik guna google haa :)



3 - Play Games


main apa-apa game sebab majority game memang dalam English. Yang suka main game online macam habbo atau apa-apalah asalkan in English. Main dan fahamkan makna.. Tengok cara ayat tu ditulis and vocabulary yang mereka guna. Kalau tak boleh memorize pon at least bila kita jumpa ayat tu mungkin akan terlintas dalam kepala " eh macam pernah baca.. jap aku ingat tapi kat mana ea" kalau nasib mungkin maksud tu korang ingat haa. Game ni kalau pandai guna manfaat dia banyak jgk. "kalaula" haha.



4 - Watch English Films.


Tengok dan hayati cara percakapan diorang kalau korang nak improvekan pronunciation korang. Tapi atas filem-filem juak sebab English ni ada banyak accents so it's up to you nak pilih accent mana yang korang nak. Kalau aku, aku suka British Accent. Cute gila haha. Tapi malang sangat sebab aku tak beberapa minat Harry Poh-Ter (Potter). Kalau sapa-sapa minat british accent korang try tengok cerita Once Upon A Time....  normally bila tengok movie kita focus kepada cara sebutan dengan ejaan. Tapi jangan guna subtitle melayu pulak..haha gunalah English.. untuk lebih mudah faham.. diorang cakap laju so susah jugak nak catch up.



5 - Join Mana-mana Forum


Join lah mana-mana forum yang menggunakan English sebagai bahasa rasmi.. Belajar menyemakkan diri dalam sana and buat-buat ramah ( ala diorang bukan kenal pon ) hahaha. Niat tu kena betul. Bila kita join tu kita tengok la cara mereka menulis in English. Beza tu memang tapi kita nak belajar kan? so perlu ke kisah dengan diorang? xD



6 -  Pen Pals


tahu apa Pen Pal? Pen pal ni kawan kita daripada luar negara. Dalam negara tak dikira sebagai pen pal. Macam korang balas-balas surat dengan kawan korang dari luar negara. Tanpa melihat muka diorang haa tulah pen pal. Kalau diorang baik hati diorang kasih gambar.. Cari lah pen pal yang boleh cakap English.. doesn't matter dia mat salleh ke.. chinese ke mana-mana asalkan diorang sanggup ajar korang English or kalau tak nak diorang ajar.. just tanya apa-apa soalan yang korang tak faham :)
Macam mana nak dptkan pen pal? Cari je kenalan internet TAPI!! haa warning ni! cek dulu background diorg. Jangan main kenal je okay?. Laman web aku recommend Interpals. :)




cuma kalau bahagian penguasaan grammar. Agak mencabar sikit. Aku bab grammar tak pandai sgt sbb bila aku tulis in English it comes out automatically.. apa pun tips grammar mungkin kena belajar dengan cikgu kot. Banyakkan membaca buku and practice.. Untuk students SPM tahun 2016, korang kena lulus 3 subjek untuk melyakkan diri korang dapat sijil. Tapi takpa. Ada banyak masa lagi ni :) jangan bimbang hehe. 


Sekian serba sedikit pengalaman aku belajar English hehe :) Belajarlah apa-apa bahasa. Makin banyak bahasa kita tahu lagi ramai orang respect kita ;D inshaAllah :) 

#DoakankeputusanSPMsaya :)

Sunday, 4 January 2015

Face Swap [ Photoshop Tutorial ]

Assalamualaikum.

    Pernah tak nampak artis luar negara ( macam avril lavigne, taylor swift ) pakai tudung? Semua tahu yang ni memang edit. Pakai software edit-edit macam photoshop ni ler. Ada keburukan dan kebaikan masing-masing. Sekarang aku nak 'buat khianat' dengan my favorite singer, Taylor Swift. HAHA. Aku akan edit muka dia pakai tudung.. hehe  >:D

1- Buka gambar ni guna photoshop



2- Guna PenTool dan buat garisan sekitar muka untuk dicrop 
then right click > make selection > ok



3 -Tindih muka yang dicrop tu atas muka yang korang nak diedit.
Resize muka ikut kesesuaian gambar and erase. Hardness buat 0



4 -Result dia jadi macam ni tapi nampak tak tone kulit tu tak sekata?
So boleh pakai product pencuci muka Safi eh 



5 -Pergi dekat Image > Adjustments > Hue & Saturation.
tukar mengikut kesesuaian image.


Lagi sekali Image > Adjustments > Brightness/Contrast and ubah mana yg patut

.
.
.

6- Taddaa ni hasilnya selepas aku resize gambar ni jadi slim sikit :)


nilah jadi bila Taylor Swift bertudung haaha

Sources : Gambar Taylor Swift
              Gambar Tudung ( kredit kepada TheCrescent )

Saturday, 3 January 2015

Happy New Year..!

Assalamualaikum

    Pejam-celik pejam-celik dah masuk tahun 2015, masa sekarang memang cepat kan? aku ingat lagi tahun 2004, masa cuti sekolah bulan 11-12 tuuu. Alahaii, lama sangat cuti sekolah. Sampai rasa bosan duduk dekat rumah. Tapi sekarang tup-tup 2015, tup-tup 2016. Macam mak aku cite la.. dulu zaman mak aku sekolah.. Cuti dia macam kita la 1 bulan - 2 bulan cuti. Tapi mak aku kata kelas dia dah naik semak samun.. Sebab lama sangat. Sekarang memang tak aa. 



Haa nama pun tahun baru mesti korang ada azam baru semuanya kan?
 Apa pun azam kita.. Yang penting Istiqomah :)



Aku dah 18 tahun? eh? macam tak caya T_T haha. ehh tak-tak aku masih 17 aku yakin
sebab aku lahir bulan 11 so bulan 11 ni laa baru 18! Aku masih budak sekolah tau ._____.'
hehehe.