Wednesday, 31 December 2014

Fake HDR Tutorial [ Photoshop Tutorial ]

Assalamualaikum

      Teringin nak buat gambar ala-ala HDR ( High Dynamic Range ) gituw tapi tak tahu nak buat macam mana? So now korang boleh buat fake HDR.. effect dia lebih kurang sama je cuma yang original memang tak dapat ditandingilah hehe. So Apa yang korang perlukan adalah software Adobe Photoshop ( tak kira CS berapa ) caranya sangat simple dan senang. Korang boleh buat dalam tempoh kurang daripada 5 minit kalau dah ingat step-step dia :D So ni gambar menerangkan segalanya. Benda ni simple je tapi aku saja nak letak details punya step.. hehehe.

So mula-mula open gambar yang nak diHDRkan.


Then duplicate gambar original .. Right click atas gambar asal



Namakan sebagai Layer 2.. atau ikut suka korang :)
Siap duplicate korang tukar mode dia jadi overlay


then follow je step dekat bawah ni :) meggunakan layer yang sama


sekali lagi image > adjusments > invert








tukar kepada 40 pixels

and ni resultnya.. but waitt! tak selesai lagi..


the korang duplicate lagi original layer.. and letakkan layer yang korang duplicate ni atas sekali


tukarkan mode normal kepada "Linear Light"


and last sekali tukar "opacity" .. bergantung kepada gambar masing-masing



.
.
.
.

AND TADAAAA...!!



nilah Fake HDR.. walaupun fake.. at least bolela hehe

No comments:

Post a Comment