Wednesday, 31 December 2014

Fake HDR Tutorial [ Photoshop Tutorial ]

Assalamualaikum

      Teringin nak buat gambar ala-ala HDR ( High Dynamic Range ) gituw tapi tak tahu nak buat macam mana? So now korang boleh buat fake HDR.. effect dia lebih kurang sama je cuma yang original memang tak dapat ditandingilah hehe. So Apa yang korang perlukan adalah software Adobe Photoshop ( tak kira CS berapa ) caranya sangat simple dan senang. Korang boleh buat dalam tempoh kurang daripada 5 minit kalau dah ingat step-step dia :D So ni gambar menerangkan segalanya. Benda ni simple je tapi aku saja nak letak details punya step.. hehehe.

So mula-mula open gambar yang nak diHDRkan.


Then duplicate gambar original .. Right click atas gambar asal



Namakan sebagai Layer 2.. atau ikut suka korang :)
Siap duplicate korang tukar mode dia jadi overlay


then follow je step dekat bawah ni :) meggunakan layer yang sama


sekali lagi image > adjusments > invert








tukar kepada 40 pixels

and ni resultnya.. but waitt! tak selesai lagi..


the korang duplicate lagi original layer.. and letakkan layer yang korang duplicate ni atas sekali


tukarkan mode normal kepada "Linear Light"


and last sekali tukar "opacity" .. bergantung kepada gambar masing-masing



.
.
.
.

AND TADAAAA...!!



nilah Fake HDR.. walaupun fake.. at least bolela hehe

Monday, 29 December 2014

I am a Swiftie.

Assalamualaikum

        Sebenarnya, aku ni memang peminat fanatik kepada Taylor Swift. Tak silap aku, aku start falling in love  fanatik dia waktu umur aku 12 tahun. Darjah 6. Time nak ambil UPSR. Masih segar dalam ingatan aku.. ( acecece ayat ) aku tak tersengaja tertekan channel tak silap aku channel StarWorld. Kalau sekarang channel 711 astro. Dalam rancangan Oprah Winfrey Show. And for the very first time, aku rasa macam taylor swift ni sangat cantik homaiii.. Dengan muka dia macam tu, pergh mmg die-hard fan gila-gila dengan dia. 24 Jam hadap muka dia. ( okay tu tipu ). DIa pernah berlakon dalam CSI jugak tapi sebagai cameo. Dalam CSI ni dia kena bunuh. I don't remember why. Tapi kena tikam. Haa. And ada 2-3 filem jugaklah.. Taylor Swift - Journey to Fearless aku tak tengok lagi T_T... padahal 2011 punya dokumentari haha.


Lagu first yang aku dengar dan terus suka mestilah "Love Story" lepas tu terus berjangkit-jangkit sampai sekarang "Blank Space" from her latest album "1989". Aku ingat masa aku darjah 6 aku dapat 4A 1B UPSR haha. ( malu seh ) and abang aku tanya nak hadiah apa. Aku dulu gamer tau. Walaupun perempuan tapi gamer sebab aku ada 3 orang abang dan semua suka main game. Aku minta PSP perghh.. Tapi macam lah abang aku layan sgt apa yang aku nak tu, Mak aku suruh beli rantai emas. Tapi aku tak nak.. haa nampak tak boyish gila aku time aku kecik2 dulu. Last2 abang aku beli MP5 yang entah pape. hahaha Tak sampai setahun guna dah rosak. xD. Tapi dalam MP5 ni aku simpan video Taylor Swift. Memang "Swiftie" aku ni.. Tapi tu dulu laa, sekarang aku dah tak gamer hihi. Lepas masuk sekolah menengah jadi kureng skit and kalau layan pon time aku bosan je :)




So far, 2-3 kali jugak Taylor Swift pernah aku mimpi. Bahahaha. Dah yang paling latest baru-baru ni lah. Acane eah gini lah ceghitenya.


Kawan kepada sepupu aku ni nak kahwin. ( tak sure macam mana kitorang boleh kenal) And kitorang pergi rumah dia. Mimpi ni ada unsur seram sebenarnya tapi aku dah lupa lepas jumpa Taylor Swift xD. Time tulaah aku terjumpa Taylor Swift ni. haha. Buat apa entah. Tapi aku pelik la kenapa dia duduk dalam ni kan? Tak takut ke kena serbu dgn peminat. So start from this aku pergi jumpa dia and sembang2 santai HAHA. Of course speaking. Taylor Swift yang aku mimpi ni tak pandai speaking Melayu. Kalau mimpi sebelumnya pandai xD. Aku tak ingat aku tanya apa, biasalah mimpi. Tapi aku ingat yang aku ada minta no fon dia. Time tu aku dengan dia duduk atas sofa. Dia bagi weh. aku ingat 010 dekat depan hahaha. Tapi no tu memang no overseas. Dia cakap Don't tell anyone! hahaha and lepas tu bangun. Damn! hahaha .. excited naw..


You know guys. Taylor Swift sekarang dah kurus T_T. Aku suka time dia "gemok" hahaha. Sekarang kurus sangat. Tapi still maintain chantekk! Lagi fakta yang aku suka pasal Taylor Swift pakaian dia tak menjolok mata sangat. Tak macam artis lain. Tapi kadang-kadang tak boleh pakai jugak fakta ni. hahaha biasalah Western People lain dengan kita Asian. Apapun aku tak bangga sangat dengan budaya mereka-mereka. Especially US. Ew.. Teruk naw tau.. Kawan aku stay US since she was 10. Dia kata teruk gila-gila budaya sana. Tak hormat langsung. Biadab. So aku lebih prefer UK instead of US. Lagipun agama Islam di UK sekarang tengan berkembang pesat ! hehe.  

Monday, 8 December 2014

Aku & Matematik

Assalamualaikum

Bagi aku subjek matematik ni boleh dikategorikan sebagai favorite subject dan tak susah. Some people diorang suka Add Math tapi tak suka Math Mod, sesetengah suka Math Mod dan tak suka Add Math dan ada yang suke both subjects. Aku suka Math Mod dan kurang sikit Add Math. Mathematics ni boleh bagi kita kesedaran yang setiap masalah boleh diselesaikan walau sgt complicated. Tapi aku tak sedar ke sudah. haha. 


Bagi aku, mathematics ni kena faham konsep dan banyakkan latihan. Kalau korang sedar, format dia sama je sama ada paper 1 dan paper 2. Ni untuk student Form 4 & 5 sebab aku tak dan dgn format PBS, jadi aku tak tau sgt. hahaha. Jadi bila format sama kita dah boleh target tau untuk satu-satu soalan, macam soalan 2 persamaan kuadratik, kaedah dia penggantian atau matrik. Just mahirkan diri saje. Memang aku kate subjek maths ni rugi tau kalau tak struggle. Subjek ni boleh tolong kita. Time aku form 4 markah aku 60-70 lebih je tp masuk form 5 (baru sedar) haha tak pernah lagi tak dapat A subjek maths ni haha. Bukan nak bangga apa ni fakta. Mathematics sgt senang. 


ni markah aku start awal tahun haritu


kelas aku majoriti A ada minoriti je B atau C tapi tu boleh diimprovekan. Pengalaman aku, kita kena minta tolong kawan yang dah expert atau pun kita yang ajar orang tu. Fokus time cikgu mengajar dan tanya cikgu kalau tak paham. Tajuk yang paling aku tak suka ialah bumi sebagai sfera hahaha. Aku doa sgt soalan ni tak keluar paper 1, memang tak keluar. Alhamdulillah :) Untuk bahagian B kena jawab 4 out of 5 questions pilihan so aku syorkan tinggalkan soalan Bumi Sebagai Sfera. Tapi kalau korang dah expert dua-dua. It's up to youlah hehe. Dan untuk pelan ni kalau boleh jangan biarkan sedikit pon line terlebih atau apa-apa. Itu diambil kira sebab soalan ni boleh dikatakan agak senang. Just imagine sikit.

beli buku ni. Tapi normally cikgu akan bagi hehe. Cuma untuk add math digalakkan beli lebih daripada satu dan keep repeating the same questions.


Untuk Additional Mathematics atau foreigners panggil Further Maths or Pure Maths. Aku kurang skit hahaha tu pasal markah pon down hehe. Subjek ni korang kene ingat formula dan buat soalan sama. Aku tak boleh bagi sangat tips sebab aku pon buat ala kadar je. Huahua.. . Entah malas dengan Add Math tapi dgn Maths selesa hahahaha. 

Pesanan aku for those yang suka add math tapi tak suka math mod. Korang bijak tau sbb pandai add math haha. So sgt rugi kalau korang tak suka math mod. T_T. 




P/s : Kalau ada soalan nak tanya pasal Math Mod.. feel freeeeee :D

Anti Lipas

Assalamualaikum

Aku rasa tahap ketakutan aku terhadap lipas ni dah sampai level maximum. Tahap trauma, fobia semua ada. Tapi aku pelik, binatang kecik punya saiz mcm ni pon boleh takut. HAHA. Memang aku salute dkt lipas sebab buat aku kecut perut tahap gabra parkinson fobia trauma. Tapi betoi, majoriti kaum perempuan mmg takut dengan lipas terutama time dia terbang! ya! terbang! Aku tak heran sgt kalau dia jalan straight dkn kaki dia yang tajam-tajam tu tak heran sgt, boleh spray ja hhahaha tp bile dia dah start buat mcm nk terbang.. Haa sudah! Aku mmg marathon masuk bilik, kalau nasib aku tak bbrapa baik, dalam bilik pon ada "dia" ni .. Huwaaa!

lipas kan susah nak balikkan badan dia bila dah terbalik mcm ni haha. 
time dia struggle nk bgun tu aku sembur HAHA.. 


Rumah aku banyak lipas time musim tengkujuh, orang kata "dia" nak naik dalam rumah sebab hujan. So semenjak dua menjak ni byk sgt dkt rumah! Stress aku! Time malam-malam aku jalan dgn mata meliar cari kut-kut nampak lipas boleh marathon. Kalau pintu rumah aku terbuka luas, Aku tengok je dkt pintu sebab sometimes, something terbang akan ada dan masuk straight tanpa bagi salam. >:( ..
Sebelum-sebelum ni aku nak masuk rumah, waktu malam lah. Then kakak aku dgn muka tanpa riak kata eh, ada lipas dekat tudung.. Dekat bahu!! D: apasal kejam sangat lipas ni! Aku memang gelepar. Kakak aku jenis tak takut lipas kecuali lipas tu terbang D: so aku pergi berlari kat kakak aku tujuan nk suruh lekat lipas tu dekat dia. Tapi lipas tu taknak lari, aku ingat lipas tu dah serabut dgn aku lepas aku gelepar mcm apa. Tengok2 still dgn statiknya melekat dkt tudung! Arghh. Nightmare betooii malam tu. Kalau ada lipas terbang dalam bilik tu, aku rela duduk dalam selimut!.  Tapi aku bukak skit ruang bagi nafas, D: .. kejam kau lipas, kau kejam! :'(



Aku tak suka insects yang seumpama dengan "dia" haha. Macam mentadak, "dia", kumbang, pepatung. Senang kata semua yang ada sayap golongan insects. Sebabnya aku tak suka bunyi time dia terbang tu. Memang gruesome bagi aku Ahaha. Pengalaman aku dengan mentadak bila dia duduk bertonggek atas kepala. Aku punya ganas mase tu aku grab dia atas kepala teroih jatuh entah ke mana. Jatuh depan mata je haha, then aku lari. Tapi time tu mak aku kata, suruh mentadak tu ajuk gaya mak dia tidur dll. Aku jadi ralik... tapi hanya berani menengok dengan jarak beberapa meter away from it hahaha. Adoii.. Mcm mana nak atasi trauma ni.. aku rasa mcm fobia gila2 dah kot hahaha. 


aku lupa nak kata, dalam perut mentadak tu ada satu parasit yang sangat panjang! Nak tengok try pijak dia hahaha. eii. nah satu video aku jumpa dekat youtube.


Kesian mentadak ni, Takde angin, takde ribut kene bunuh. D: