Saturday, 23 August 2014

Lucy 2014 [ Movie Review ]

Scarlett Johanson as Lucy

Rating : 4 out of 10
Genres : Science Fiction, Adventure Film, Action Film

Sebelum aku review.. Aku wajibkan korang tengok trailer dulu! haha (gurau hehe)




dah? so how was it? excited tak? haha..

so aku tak nak spoil sangat, aku bagi hint ala-ala kadar je. :)

Cerita ni mengisahkan tentang Lucy.. seorang kekasih kepada Richard. Richard ni actually gunakan Lucy untuk settlekan kerja dia dengan Mr.Jang owner Hotel Regeant. Unfortunately, Richard ni awal-awal cerita tu dah kena tembak. Cerita ni memang banyak scenes tembak-menembak. Si Richard ni umpan la Lucy untuk bagi briefcase kepada ketua Hotel Regeant, awal tu Lucy tolak, memang dia tak nak sebenarnya but Richard ni sangatlah jahat cause dia kunci tangan Lucy and briefcase guna handcuffs, nak tak nak terpaksa la Lucy jumpa Mr. Jang dan serahkan  briefcase yang berisi dadah C.P.H.4.. Start dia masuk hotel ni banyak scenes kena bulii.. example, Lucy dibelasah.. So point cerita ni kiranya Lucy dia gunakan kebijaksaan otak to the max capacity. Contoh, orang lain guna 25% je tapi dia guna 100%. Kiranya memang bijak ah. Helah dia tu macam seorang ahli  sihir. Boleh control electric, boleh dengar orang lain cakap dari jarak jauh from miles away... Boleh habiskan semua research daripada prof. Norman in less than 10 minutes. haha... haa  otak dia ni memang hebat ahh and tu semua disebabkan dadah C.P.H.4 ni. Those bandits bedah and letak dadah tu dalam perut Lucy..afterward Lucy ni kena sepak terajang di bahagian abdomen so memang pecah la bungkusan dadah-dadah tu dalam perut dia starting from that laa bijaknya haha... Dadah ni sebenarnya bahaya and if someone took it, he or she will die but kes Lucy ni mungkin semangat dia nak balas dendam kuat kot tu pasal dia hidup.. but at the end dia hilang jugak. nak kata hilang tak juga.. she said " I'm everywhere".. part paling aku tak suka sebabnya...... *kalau korang paham korang bijakk daripada Lucy hahaha

 Review : Cerita ni bagi aku okay la tapi ending dia kind of disappointed. Aktress Scarlett Johanson memang berjaya dengan jayanya melakonkan Lucy haha.. time dia ketakutan jumpa dengan Mr. Jang. Memang nampak muka dia takut gila... haa tapi satu aku nak komen sikit, persoalan yang masih belum terjawab dan sedikit tergantung dalam movie tu, ada dua which is, kenapa Lucy yang kena? asal usul Lucy memang langsung tak tahu sebab mula-mula main tu memang Lucy dah kena paksa oleh Richard... kedua, dadah CPH4 tu asal dia daripada mana? siapa pengeluar dia? takkan Richard. Yap I knew diorang buat ujikaji tentang dadah ni and ada bagi maksud tapi movie ni tak kasi tau secara terperinci sangat! mana kilang yang buat dadah tu? tujuan dia buat kenapa? hahaha *sedap pulak aku komen hihi* ketiga, cerita ni kuat sangat pengaruh Darwin. Teori Darwin yang menyatakan manusia ni daripada monyet.. Revolution katanya.. so memang banyak kali hadap muka monyet, harimau, singa, rusa...hahaha..

Overall : it's good and fun lah.. Untuk tengok sekadar suka-suka memang best dan boleh dilayan.. Tapi for those yang suka drama action, criminal. Siapa yang tak boleh tengok darah, movie ni tak recommended utk anda sebab banyak jugaklah scenes pembedahan, and berkaitan darah hahahaa.  

Friday, 15 August 2014

Program Latihan Khidmat Negara..!

Assalamualaikum.

        Pagi tadi, kawan aku whatsapp katanya PLKN bagi siri 12/2015 ni dah boleh cek. So aku pon apa lagi berdebar tu rasanya macam nak ambik result periksa. hah. Tapi doa sangat2 biar tak dapat sebab aku malas bab-bab kawad kaki, latihan lasak-lasak. Memang malas bebenor. Tu tak tengok dorm lagi. Aku paling tak suka dorm hahaha kenangan ngeri kot ;p

Aku pon buka la laptopku and check ... and tadaaaa...surpriseee


Tahniah! Anda terpilih menyertai Program Latihan Khidmat Negara Siri 12/2015!!!


T_______T