Sunday, 19 January 2014

Anjing & Tali Kasut Boleh Bercakap : Tanda-Tanda Kiamat

Assalamualaikum
           Hoih jangan pelik lagi dengan tajuk yang tertera kat atas tu. Itu semua tersirat tau. hehe. Sebenarnya aku tak beberapa nak tau pon pasal menda ni tapi mak aku la yang dok cita semua ni kat aku. Kalau nak tau maksud anjing dan tali kasut boleh bercakap ni contoh macam anjing yang nama Mishka yang sekarang tengah trending dekat youtube dan dapat mencecah angka berjuta-juta orang dok lihat. Mishka ni anjing kacukan serigala. Tak beberapa nak comel la haha. Dan pasal tali kasut tu, macam ni la nak senang cite. Taling kasut ni ada speaker atau mikrofon kecil entah mende entah yang orang reka dan tali kasut ni beritahu kita berapa kilometer dah kita berjalan haaa macam tu ah. Aku pon tak tau nak menerangnya hehe. So ni lah video mishka says I love Youuu.





Dari Abu Said al-Khudri r.a: bahwasanya Rasulullah s.a.w bersabda: "Demi yang jiwaku berada di tangan-Nya, tidak akan terjadi kiamat sehingga: binatang buas mengajak bicara manusia, dan sehingga: seseorang berbicara dengan ujung cambuknya, tali sendalnya, dan paha seseorang mengabarkan tentang apa yang terjadi dengan pemiliknya" [HR. Tirmidzi, dan dia berkata: Hadits hasan gharib. Hadits ini dishahihkan oleh Ibnu Hibban dan al-Hakim].

Cinta Ilmu bahagian Falsafah & Aqidah oleh Ustaz BadliShah (Tajuk Tanda-tanda Kiamat bahagian 1 ada 50 lebih semua tak silap dan bab anjing mishka ni aku tak tau bahagian mana :) )




 

Wednesday, 15 January 2014

Contoh Karangan Bahasa Inggeris

Ni karangan bahasa inggeris untuk paper tahun lepas. Karangan ni aku buat tapi dah diimprovekan oleh native english speaker. haha harap english aku, grammar tak beberapa nak betul hihi. Kalau nk ambik je hehe. Sharing is caring. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SECRET

Everyone has their own secrets and so do I. So here’s how my story begins. 

    It was cloudy in the morning. I was alone in the house because my parents went off to my uncle wedding for 2 days. I was bored and so I decided to ask my friend Yasmeen whether she was available. I wanted to ask her to spend some time (about 2 days) at my home. Fortunately, she agreed and about an hour later she arrived at my house with her backpack. I welcomed her into the house and after unpacking her things, we were planned an activity list for the upcoming few days. So the first thing that popped out from my head was serving a barbeque to my other friends tonight. That night we were having so much fun without noticing it'd already turned midnight. 

    Sharp at 12, we dispersed. I was so sleepy at that moment. Swiftly, we tidied up the mess and went to bed without realising the stove fire was still burning, even though the fire couldn't be seen by the naked eye. But still, it was dangerous because normally even a small fire can end up burning the entire house down. 
Whilst Yasmeen and I were still in deep sleep, I smelt something uncomfortable surrounding our bedroom. I asked my friends to take a look what was going on. Yasmeen was still in a semi-conscious condition. Then I heard loud screams. 

“AAAAHHHHHH” shouted Yasmeen. “Fire! There’s a fire Hannah!!" Yelled Yasmeen. 
“What?!!! Yasmeen...!! Hurry up! Call 911” I ordered her. 
“Hannah, call your parents and I’ll call 911!” Replied Yasmeen. Both of us were scared to the death. 
Instead of doing nothing, both of us joined forces to extinguish the fire. But it was useless, the fire was getting bigger. Later on, we heard sirens yell. 

      “Yes!” I shouted. There was about 5 to 8 rescuers, 3 of them were women and and the rest of them were men. Like the wind , the fire was successfully extinguished from my house. Luckily, the fire just swept out the outside of my house. I thanked those rescuers for saving both of us and ended up dealing with the wrath of my parents. They reached home about 30 minutes after the rescuers did, but I was not going to tell the truth. Out of fear of their response, I cooked up a story about how it happened. I hope my parents will never find out the truth. I’ll tell them about what really happened that day when they've forgotten. Only Yasmeen knows the truth, she told me that she won’t forget that night. Sometimes when I try to remember what caused my house to set on fire, the answers always make me smile. It was because of my clumsiness. It was the most splendid and nightmarish night I have ever had. 

      Despite the fact that we were still children at that time, I was 11 and Yasmeen was 12. She is older than me but we never feel awkward to share our feelings. She is my best friend forever. Now I’m 17 and she is 18. It had been about 6 years since that night and I still remember how it happened. One of our childhood memories. For Sure.

547 words


Saturday, 4 January 2014

Handphone Giveaway by Syuhada1981.com


Click banner untuk join. :) Good Luck everyone

Friday, 3 January 2014

Welcome Senior! :')

Assalamualaikum.

       Dah 2 hari kita menyambut tahun baru :). Sekejap je masa. Bila kata tahun baru mesti ada azam baru, barang baru, baju baru ahaaa. I'm just jokingg. Azam baru tu confirm ada cuma tak tau terlaksakah atau tidakkah? hoihh hancur bahasa melayuu ;p Apapun ni tahun last untuk aku merasai detik-detik macam mana kena denda kalau tak siap khoje sekolah, tak siap notaa. :B jadi cikgu jangan marah nooo kalau kite tak buat nota sebab ni tahun last stay dekat sk jadi nak laahh merasai kena bebel dengan cikgu for the last time, lepas ni dah takde dahh sebab pangkat guru dah bertukar ke lecturer ihik :p.

sekadar hiasan hihi, aku just harap keputusan aku dpt membanggakan parents aku InshaAllah

First day ke sekolah hari tu habis sedaya upaya nak pergi awal chop tempat duduk takut diambik orang, last-last duduk belakang jugak -_-". Sepanjang hayat dok pernah dek badan duduk belakang, memang tak best langsung. Nampak cikgu tapi kalau tengok lama tukar jadi blink-blink. lol. Sakit mata tengok depan, jauh sangatt. :(. 18/1 ni cikgu kate exam tov. adeh dengan soalan add math yang tau tau mendee.. nak jawab macam mane entah, ahahaha. Tapi takpee, we won't give up, that is the last among the last thing we will do, as long as we keep trying we can overcome anything :p, keep holding on, we will make it through. together we stand divided we fall, haha macam national anthem pulak. 

Welcome senior, azam tahun ni nak jadi anak yg baik utk makayah, hamba yang taat kepadaNya :) Amin Ya Rabb. yg lain biarlaah rahsiaa.