Wednesday, 31 December 2014

Fake HDR Tutorial [ Photoshop Tutorial ]

Assalamualaikum

      Teringin nak buat gambar ala-ala HDR ( High Dynamic Range ) gituw tapi tak tahu nak buat macam mana? So now korang boleh buat fake HDR.. effect dia lebih kurang sama je cuma yang original memang tak dapat ditandingilah hehe. So Apa yang korang perlukan adalah software Adobe Photoshop ( tak kira CS berapa ) caranya sangat simple dan senang. Korang boleh buat dalam tempoh kurang daripada 5 minit kalau dah ingat step-step dia :D So ni gambar menerangkan segalanya. Benda ni simple je tapi aku saja nak letak details punya step.. hehehe.

So mula-mula open gambar yang nak diHDRkan.


Then duplicate gambar original .. Right click atas gambar asal



Namakan sebagai Layer 2.. atau ikut suka korang :)
Siap duplicate korang tukar mode dia jadi overlay


then follow je step dekat bawah ni :) meggunakan layer yang sama


sekali lagi image > adjusments > invert








tukar kepada 40 pixels

and ni resultnya.. but waitt! tak selesai lagi..


the korang duplicate lagi original layer.. and letakkan layer yang korang duplicate ni atas sekali


tukarkan mode normal kepada "Linear Light"


and last sekali tukar "opacity" .. bergantung kepada gambar masing-masing



.
.
.
.

AND TADAAAA...!!



nilah Fake HDR.. walaupun fake.. at least bolela hehe

Monday, 29 December 2014

I am a Swiftie.

Assalamualaikum

        Sebenarnya, aku ni memang peminat fanatik kepada Taylor Swift. Tak silap aku, aku start falling in love  fanatik dia waktu umur aku 12 tahun. Darjah 6. Time nak ambil UPSR. Masih segar dalam ingatan aku.. ( acecece ayat ) aku tak tersengaja tertekan channel tak silap aku channel StarWorld. Kalau sekarang channel 711 astro. Dalam rancangan Oprah Winfrey Show. And for the very first time, aku rasa macam taylor swift ni sangat cantik homaiii.. Dengan muka dia macam tu, pergh mmg die-hard fan gila-gila dengan dia. 24 Jam hadap muka dia. ( okay tu tipu ). DIa pernah berlakon dalam CSI jugak tapi sebagai cameo. Dalam CSI ni dia kena bunuh. I don't remember why. Tapi kena tikam. Haa. And ada 2-3 filem jugaklah.. Taylor Swift - Journey to Fearless aku tak tengok lagi T_T... padahal 2011 punya dokumentari haha.


Lagu first yang aku dengar dan terus suka mestilah "Love Story" lepas tu terus berjangkit-jangkit sampai sekarang "Blank Space" from her latest album "1989". Aku ingat masa aku darjah 6 aku dapat 4A 1B UPSR haha. ( malu seh ) and abang aku tanya nak hadiah apa. Aku dulu gamer tau. Walaupun perempuan tapi gamer sebab aku ada 3 orang abang dan semua suka main game. Aku minta PSP perghh.. Tapi macam lah abang aku layan sgt apa yang aku nak tu, Mak aku suruh beli rantai emas. Tapi aku tak nak.. haa nampak tak boyish gila aku time aku kecik2 dulu. Last2 abang aku beli MP5 yang entah pape. hahaha Tak sampai setahun guna dah rosak. xD. Tapi dalam MP5 ni aku simpan video Taylor Swift. Memang "Swiftie" aku ni.. Tapi tu dulu laa, sekarang aku dah tak gamer hihi. Lepas masuk sekolah menengah jadi kureng skit and kalau layan pon time aku bosan je :)




So far, 2-3 kali jugak Taylor Swift pernah aku mimpi. Bahahaha. Dah yang paling latest baru-baru ni lah. Acane eah gini lah ceghitenya.


Kawan kepada sepupu aku ni nak kahwin. ( tak sure macam mana kitorang boleh kenal) And kitorang pergi rumah dia. Mimpi ni ada unsur seram sebenarnya tapi aku dah lupa lepas jumpa Taylor Swift xD. Time tulaah aku terjumpa Taylor Swift ni. haha. Buat apa entah. Tapi aku pelik la kenapa dia duduk dalam ni kan? Tak takut ke kena serbu dgn peminat. So start from this aku pergi jumpa dia and sembang2 santai HAHA. Of course speaking. Taylor Swift yang aku mimpi ni tak pandai speaking Melayu. Kalau mimpi sebelumnya pandai xD. Aku tak ingat aku tanya apa, biasalah mimpi. Tapi aku ingat yang aku ada minta no fon dia. Time tu aku dengan dia duduk atas sofa. Dia bagi weh. aku ingat 010 dekat depan hahaha. Tapi no tu memang no overseas. Dia cakap Don't tell anyone! hahaha and lepas tu bangun. Damn! hahaha .. excited naw..


You know guys. Taylor Swift sekarang dah kurus T_T. Aku suka time dia "gemok" hahaha. Sekarang kurus sangat. Tapi still maintain chantekk! Lagi fakta yang aku suka pasal Taylor Swift pakaian dia tak menjolok mata sangat. Tak macam artis lain. Tapi kadang-kadang tak boleh pakai jugak fakta ni. hahaha biasalah Western People lain dengan kita Asian. Apapun aku tak bangga sangat dengan budaya mereka-mereka. Especially US. Ew.. Teruk naw tau.. Kawan aku stay US since she was 10. Dia kata teruk gila-gila budaya sana. Tak hormat langsung. Biadab. So aku lebih prefer UK instead of US. Lagipun agama Islam di UK sekarang tengan berkembang pesat ! hehe.  

Monday, 8 December 2014

Aku & Matematik

Assalamualaikum

Bagi aku subjek matematik ni boleh dikategorikan sebagai favorite subject dan tak susah. Some people diorang suka Add Math tapi tak suka Math Mod, sesetengah suka Math Mod dan tak suka Add Math dan ada yang suke both subjects. Aku suka Math Mod dan kurang sikit Add Math. Mathematics ni boleh bagi kita kesedaran yang setiap masalah boleh diselesaikan walau sgt complicated. Tapi aku tak sedar ke sudah. haha. 


Bagi aku, mathematics ni kena faham konsep dan banyakkan latihan. Kalau korang sedar, format dia sama je sama ada paper 1 dan paper 2. Ni untuk student Form 4 & 5 sebab aku tak dan dgn format PBS, jadi aku tak tau sgt. hahaha. Jadi bila format sama kita dah boleh target tau untuk satu-satu soalan, macam soalan 2 persamaan kuadratik, kaedah dia penggantian atau matrik. Just mahirkan diri saje. Memang aku kate subjek maths ni rugi tau kalau tak struggle. Subjek ni boleh tolong kita. Time aku form 4 markah aku 60-70 lebih je tp masuk form 5 (baru sedar) haha tak pernah lagi tak dapat A subjek maths ni haha. Bukan nak bangga apa ni fakta. Mathematics sgt senang. 


ni markah aku start awal tahun haritu


kelas aku majoriti A ada minoriti je B atau C tapi tu boleh diimprovekan. Pengalaman aku, kita kena minta tolong kawan yang dah expert atau pun kita yang ajar orang tu. Fokus time cikgu mengajar dan tanya cikgu kalau tak paham. Tajuk yang paling aku tak suka ialah bumi sebagai sfera hahaha. Aku doa sgt soalan ni tak keluar paper 1, memang tak keluar. Alhamdulillah :) Untuk bahagian B kena jawab 4 out of 5 questions pilihan so aku syorkan tinggalkan soalan Bumi Sebagai Sfera. Tapi kalau korang dah expert dua-dua. It's up to youlah hehe. Dan untuk pelan ni kalau boleh jangan biarkan sedikit pon line terlebih atau apa-apa. Itu diambil kira sebab soalan ni boleh dikatakan agak senang. Just imagine sikit.

beli buku ni. Tapi normally cikgu akan bagi hehe. Cuma untuk add math digalakkan beli lebih daripada satu dan keep repeating the same questions.


Untuk Additional Mathematics atau foreigners panggil Further Maths or Pure Maths. Aku kurang skit hahaha tu pasal markah pon down hehe. Subjek ni korang kene ingat formula dan buat soalan sama. Aku tak boleh bagi sangat tips sebab aku pon buat ala kadar je. Huahua.. . Entah malas dengan Add Math tapi dgn Maths selesa hahahaha. 

Pesanan aku for those yang suka add math tapi tak suka math mod. Korang bijak tau sbb pandai add math haha. So sgt rugi kalau korang tak suka math mod. T_T. 




P/s : Kalau ada soalan nak tanya pasal Math Mod.. feel freeeeee :D

Anti Lipas

Assalamualaikum

Aku rasa tahap ketakutan aku terhadap lipas ni dah sampai level maximum. Tahap trauma, fobia semua ada. Tapi aku pelik, binatang kecik punya saiz mcm ni pon boleh takut. HAHA. Memang aku salute dkt lipas sebab buat aku kecut perut tahap gabra parkinson fobia trauma. Tapi betoi, majoriti kaum perempuan mmg takut dengan lipas terutama time dia terbang! ya! terbang! Aku tak heran sgt kalau dia jalan straight dkn kaki dia yang tajam-tajam tu tak heran sgt, boleh spray ja hhahaha tp bile dia dah start buat mcm nk terbang.. Haa sudah! Aku mmg marathon masuk bilik, kalau nasib aku tak bbrapa baik, dalam bilik pon ada "dia" ni .. Huwaaa!

lipas kan susah nak balikkan badan dia bila dah terbalik mcm ni haha. 
time dia struggle nk bgun tu aku sembur HAHA.. 


Rumah aku banyak lipas time musim tengkujuh, orang kata "dia" nak naik dalam rumah sebab hujan. So semenjak dua menjak ni byk sgt dkt rumah! Stress aku! Time malam-malam aku jalan dgn mata meliar cari kut-kut nampak lipas boleh marathon. Kalau pintu rumah aku terbuka luas, Aku tengok je dkt pintu sebab sometimes, something terbang akan ada dan masuk straight tanpa bagi salam. >:( ..
Sebelum-sebelum ni aku nak masuk rumah, waktu malam lah. Then kakak aku dgn muka tanpa riak kata eh, ada lipas dekat tudung.. Dekat bahu!! D: apasal kejam sangat lipas ni! Aku memang gelepar. Kakak aku jenis tak takut lipas kecuali lipas tu terbang D: so aku pergi berlari kat kakak aku tujuan nk suruh lekat lipas tu dekat dia. Tapi lipas tu taknak lari, aku ingat lipas tu dah serabut dgn aku lepas aku gelepar mcm apa. Tengok2 still dgn statiknya melekat dkt tudung! Arghh. Nightmare betooii malam tu. Kalau ada lipas terbang dalam bilik tu, aku rela duduk dalam selimut!.  Tapi aku bukak skit ruang bagi nafas, D: .. kejam kau lipas, kau kejam! :'(



Aku tak suka insects yang seumpama dengan "dia" haha. Macam mentadak, "dia", kumbang, pepatung. Senang kata semua yang ada sayap golongan insects. Sebabnya aku tak suka bunyi time dia terbang tu. Memang gruesome bagi aku Ahaha. Pengalaman aku dengan mentadak bila dia duduk bertonggek atas kepala. Aku punya ganas mase tu aku grab dia atas kepala teroih jatuh entah ke mana. Jatuh depan mata je haha, then aku lari. Tapi time tu mak aku kata, suruh mentadak tu ajuk gaya mak dia tidur dll. Aku jadi ralik... tapi hanya berani menengok dengan jarak beberapa meter away from it hahaha. Adoii.. Mcm mana nak atasi trauma ni.. aku rasa mcm fobia gila2 dah kot hahaha. 


aku lupa nak kata, dalam perut mentadak tu ada satu parasit yang sangat panjang! Nak tengok try pijak dia hahaha. eii. nah satu video aku jumpa dekat youtube.


Kesian mentadak ni, Takde angin, takde ribut kene bunuh. D:

Saturday, 23 August 2014

Lucy 2014 [ Movie Review ]

Scarlett Johanson as Lucy

Rating : 4 out of 10
Genres : Science Fiction, Adventure Film, Action Film

Sebelum aku review.. Aku wajibkan korang tengok trailer dulu! haha (gurau hehe)




dah? so how was it? excited tak? haha..

so aku tak nak spoil sangat, aku bagi hint ala-ala kadar je. :)

Cerita ni mengisahkan tentang Lucy.. seorang kekasih kepada Richard. Richard ni actually gunakan Lucy untuk settlekan kerja dia dengan Mr.Jang owner Hotel Regeant. Unfortunately, Richard ni awal-awal cerita tu dah kena tembak. Cerita ni memang banyak scenes tembak-menembak. Si Richard ni umpan la Lucy untuk bagi briefcase kepada ketua Hotel Regeant, awal tu Lucy tolak, memang dia tak nak sebenarnya but Richard ni sangatlah jahat cause dia kunci tangan Lucy and briefcase guna handcuffs, nak tak nak terpaksa la Lucy jumpa Mr. Jang dan serahkan  briefcase yang berisi dadah C.P.H.4.. Start dia masuk hotel ni banyak scenes kena bulii.. example, Lucy dibelasah.. So point cerita ni kiranya Lucy dia gunakan kebijaksaan otak to the max capacity. Contoh, orang lain guna 25% je tapi dia guna 100%. Kiranya memang bijak ah. Helah dia tu macam seorang ahli  sihir. Boleh control electric, boleh dengar orang lain cakap dari jarak jauh from miles away... Boleh habiskan semua research daripada prof. Norman in less than 10 minutes. haha... haa  otak dia ni memang hebat ahh and tu semua disebabkan dadah C.P.H.4 ni. Those bandits bedah and letak dadah tu dalam perut Lucy..afterward Lucy ni kena sepak terajang di bahagian abdomen so memang pecah la bungkusan dadah-dadah tu dalam perut dia starting from that laa bijaknya haha... Dadah ni sebenarnya bahaya and if someone took it, he or she will die but kes Lucy ni mungkin semangat dia nak balas dendam kuat kot tu pasal dia hidup.. but at the end dia hilang jugak. nak kata hilang tak juga.. she said " I'm everywhere".. part paling aku tak suka sebabnya...... *kalau korang paham korang bijakk daripada Lucy hahaha

 Review : Cerita ni bagi aku okay la tapi ending dia kind of disappointed. Aktress Scarlett Johanson memang berjaya dengan jayanya melakonkan Lucy haha.. time dia ketakutan jumpa dengan Mr. Jang. Memang nampak muka dia takut gila... haa tapi satu aku nak komen sikit, persoalan yang masih belum terjawab dan sedikit tergantung dalam movie tu, ada dua which is, kenapa Lucy yang kena? asal usul Lucy memang langsung tak tahu sebab mula-mula main tu memang Lucy dah kena paksa oleh Richard... kedua, dadah CPH4 tu asal dia daripada mana? siapa pengeluar dia? takkan Richard. Yap I knew diorang buat ujikaji tentang dadah ni and ada bagi maksud tapi movie ni tak kasi tau secara terperinci sangat! mana kilang yang buat dadah tu? tujuan dia buat kenapa? hahaha *sedap pulak aku komen hihi* ketiga, cerita ni kuat sangat pengaruh Darwin. Teori Darwin yang menyatakan manusia ni daripada monyet.. Revolution katanya.. so memang banyak kali hadap muka monyet, harimau, singa, rusa...hahaha..

Overall : it's good and fun lah.. Untuk tengok sekadar suka-suka memang best dan boleh dilayan.. Tapi for those yang suka drama action, criminal. Siapa yang tak boleh tengok darah, movie ni tak recommended utk anda sebab banyak jugaklah scenes pembedahan, and berkaitan darah hahahaa.  

Friday, 15 August 2014

Program Latihan Khidmat Negara..!

Assalamualaikum.

        Pagi tadi, kawan aku whatsapp katanya PLKN bagi siri 12/2015 ni dah boleh cek. So aku pon apa lagi berdebar tu rasanya macam nak ambik result periksa. hah. Tapi doa sangat2 biar tak dapat sebab aku malas bab-bab kawad kaki, latihan lasak-lasak. Memang malas bebenor. Tu tak tengok dorm lagi. Aku paling tak suka dorm hahaha kenangan ngeri kot ;p

Aku pon buka la laptopku and check ... and tadaaaa...surpriseee


Tahniah! Anda terpilih menyertai Program Latihan Khidmat Negara Siri 12/2015!!!


T_______T


Thursday, 1 May 2014

The Amazing Spider-Man 2 : Rise of Electro



Seriously guys, sape-sape yang tak tengok lagi spiderman 2 ni haruslah pergi booking ticket now!! This is the best spiderman movies I've ever seen!! AND ......... korang tengok baru korang paham apa lepas and tu hahaha :p Serius ending dia buat aku nangis kot sikit. Sikit je pon. Tapi tak puas hati betul! >:( haaha emosionalnyaaa..Tapi aku suka tengok andrew garfield hahaa. comelnyaaa :3. Memang padan la dia dengan emma stone. Masa dia berlakon nak nangis, serius muka dia childish gila. ohmaii hahaha. Tapi sayang, emma stone ni berlakon sebagai gwen stacy sedangkan awek spiderman yang sebenar-benar-benarnya ialah mary jane. So ahaaa. tunggu the amazing spiderman 3 ye saudara-saudari sekalian, akan muncul mary janeee.... haha

Aku bagi 9/10 :D



si this is the plot :-

Scientist Richard Parker records a video message to explain his disappearance. Later, he and his wife, Mary, are aboard a private jet hijacked by a man sent to assassinate Richard. With the pilot dead, the plane crashes.
In the present, Richard's son Peter continues to fight crime as Spider-Man. He pursues and apprehends Aleksei Sytsevich, who attempted to steal a truck containing plutonium vials. During the chase, Spider-Man rescues OsCorp Industries employee Max Dillon. While speaking by phone with Gwen Stacy, Peter sees a vision of her father, police captain George Stacy, reminding him to leave Gwen out of it. Afterward, Peter meets with Gwen at their high school graduation ceremony, but insists he needs to keep his vow to her father and ends their relationship.
Peter's childhood friend Harry Osborn returns to Manhattan to see his terminally ill father Norman, CEO of Oscorp. Norman explains his illness is hereditary, and Harry is at the age where it first develops. Norman gives Harry a small device he claims contains his life's work. The next day, Norman dies and Harry is appointed the new OsCorp CEO. He humiliates the OsCorp board, which has been privy to Norman's secret biogenetic projects for foreign military powers.
Thinking that they have become friends, Max becomes attached to Spider-Man. While tending to some maintenance in an OsCorp laboratory, he loses his balance and falls into a tank of genetically modified electric eels. They attack him, and he mutates into a living electric generator. Meanwhile, Peter attempts to maintain a friendship with Gwen, but she reveals she may move to England for school. Before they can discuss it, Max wanders into Times Square and accidentally causes a blackout. Spider-Man attempts to calm him down, but the police fire at Max, making him lose his temper and attack. Spider-Man eventually stops him, and Max is taken to Ravencroft Institute.
The first symptoms of Harry's illness show, and he uses the device Norman gave him to deduce that Spider-Man's blood could help save him. He asks Peter, who has been selling photos of Spider-Man to The Daily Bugle, for help finding Spider-Man. Peter refuses, unsure of what effects the transfusion would have. The OsCorp board-members frame Harry for covering up Max's accident, and remove him as CEO. Harry's assistant, Felicia, informs him of equipment that could help him, so he makes a deal with Max (now calling himself "Electro") to get him back inside the OsCorp building. There he finds a suit of armor and other equipment made by Norman, as well as venom from the now-destroyed genetically altered spiders. Instead of curing him, they transform him into a hideous, goblin-like creature.
Peter uses information left by his father to locate the video message in an abandoned subway station's hidden lab. Richard explains he had to leave because he refused to cooperate with Norman Osborn's biogenetic weaponization plans. Peter then hears a voicemail from Gwen, telling him she was offered the scholarship in England and is heading to the airport earlier than expected. He manages to catch her and professes his love for her, and they agree to go to England together. Electro causes another blackout, and Peter heads off to fight him. Gwen follows, and they kill Electro in an explosion caused by overloading his electricity supply. Afterward, the transformed Harry arrives equipped with Norman's armor and weaponry; upon seeing Gwen, Harry deduces Spider-Man's true identity and, swearing revenge for being refused the blood transfusion, kidnaps her. He fights Spider-Man at the top of a clock tower, and though Spider-Man subdues Harry, he is unable to save Gwen.
Five months later, Peter has given up being Spider-Man and often visits Gwen's grave. Harry is healing from his transformations, and his associate (the "man in the shadows" from the first film) breaks Sytsevich out of prison, gives him the code name "Rhino" and equips him with an electromechanical suit of armor. Rhino rampages through the streets, and a recording of Gwen's graduation speech inspires Peter to return as Spider-Man and fight him.

Next upcoming movies yang best untuk bulan may ni!!






yang ni tak confirm ada ke idok di malaysia hahaha. 



Thursday, 20 March 2014

Farid Sanullah - Subhanallah (Official Music Video)

Assalamulaikum

Dulu aku ada update fasal Farid Sanullah ni dengan lagunya yang bertajuk Don't Forget Allah. Sekarang Farid Sanullah ada lagu baruuuu best sangat, sangat, sangat, sangat, sangatttttttt ahaahaa. ;p




Lyrics :-

In the heat of the night
Beyond city lights
I feel you in my heart
I constantly fall
I hear as you call
Come closer
As I rise from my bed
It runs through my head
I see it all so clear
There's no more denying
There's no point of lying
I need you right now
As time Passes by
My doa is to see the light
And you will forever remain in my sight

Only you can forgive
Oh give me reprieve
Subhan Allah yaRahmanya Rabbi
How can I deny
With sins mountain high
Subhan Allah YaHasbiya Rabbi
Just like an omen
Not for one moment
He awaits to attack us all
Hides behind his mask
To fulfil his task
Like an invisible wall
As time passes by
Mydoa is to see the light
Insha Allah its your way Rasulullah

You are still the one
When it is all done
Subhan Allah YaRahmanya Rabbi
For your mercy will wait
To open the gate
Subhan Allah yaHasbiya Rabbi

You are my saviour the light of my sanity
And I wanna be with you for eternity
Dark clouds are drifting my fortunes are shifting
You are the reason my prayers come true
Only you can forgive
Oh give me reprieve
Subhan Allah yaRahmanya Rabbi 
How can I deny
With sins mountain high
Subhan Allah YaHasbiya Rabbi

Sunday, 19 January 2014

Anjing & Tali Kasut Boleh Bercakap : Tanda-Tanda Kiamat

Assalamualaikum
           Hoih jangan pelik lagi dengan tajuk yang tertera kat atas tu. Itu semua tersirat tau. hehe. Sebenarnya aku tak beberapa nak tau pon pasal menda ni tapi mak aku la yang dok cita semua ni kat aku. Kalau nak tau maksud anjing dan tali kasut boleh bercakap ni contoh macam anjing yang nama Mishka yang sekarang tengah trending dekat youtube dan dapat mencecah angka berjuta-juta orang dok lihat. Mishka ni anjing kacukan serigala. Tak beberapa nak comel la haha. Dan pasal tali kasut tu, macam ni la nak senang cite. Taling kasut ni ada speaker atau mikrofon kecil entah mende entah yang orang reka dan tali kasut ni beritahu kita berapa kilometer dah kita berjalan haaa macam tu ah. Aku pon tak tau nak menerangnya hehe. So ni lah video mishka says I love Youuu.





Dari Abu Said al-Khudri r.a: bahwasanya Rasulullah s.a.w bersabda: "Demi yang jiwaku berada di tangan-Nya, tidak akan terjadi kiamat sehingga: binatang buas mengajak bicara manusia, dan sehingga: seseorang berbicara dengan ujung cambuknya, tali sendalnya, dan paha seseorang mengabarkan tentang apa yang terjadi dengan pemiliknya" [HR. Tirmidzi, dan dia berkata: Hadits hasan gharib. Hadits ini dishahihkan oleh Ibnu Hibban dan al-Hakim].

Cinta Ilmu bahagian Falsafah & Aqidah oleh Ustaz BadliShah (Tajuk Tanda-tanda Kiamat bahagian 1 ada 50 lebih semua tak silap dan bab anjing mishka ni aku tak tau bahagian mana :) )




 

Wednesday, 15 January 2014

Contoh Karangan Bahasa Inggeris

Ni karangan bahasa inggeris untuk paper tahun lepas. Karangan ni aku buat tapi dah diimprovekan oleh native english speaker. haha harap english aku, grammar tak beberapa nak betul hihi. Kalau nk ambik je hehe. Sharing is caring. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SECRET

Everyone has their own secrets and so do I. So here’s how my story begins. 

    It was cloudy in the morning. I was alone in the house because my parents went off to my uncle wedding for 2 days. I was bored and so I decided to ask my friend Yasmeen whether she was available. I wanted to ask her to spend some time (about 2 days) at my home. Fortunately, she agreed and about an hour later she arrived at my house with her backpack. I welcomed her into the house and after unpacking her things, we were planned an activity list for the upcoming few days. So the first thing that popped out from my head was serving a barbeque to my other friends tonight. That night we were having so much fun without noticing it'd already turned midnight. 

    Sharp at 12, we dispersed. I was so sleepy at that moment. Swiftly, we tidied up the mess and went to bed without realising the stove fire was still burning, even though the fire couldn't be seen by the naked eye. But still, it was dangerous because normally even a small fire can end up burning the entire house down. 
Whilst Yasmeen and I were still in deep sleep, I smelt something uncomfortable surrounding our bedroom. I asked my friends to take a look what was going on. Yasmeen was still in a semi-conscious condition. Then I heard loud screams. 

“AAAAHHHHHH” shouted Yasmeen. “Fire! There’s a fire Hannah!!" Yelled Yasmeen. 
“What?!!! Yasmeen...!! Hurry up! Call 911” I ordered her. 
“Hannah, call your parents and I’ll call 911!” Replied Yasmeen. Both of us were scared to the death. 
Instead of doing nothing, both of us joined forces to extinguish the fire. But it was useless, the fire was getting bigger. Later on, we heard sirens yell. 

      “Yes!” I shouted. There was about 5 to 8 rescuers, 3 of them were women and and the rest of them were men. Like the wind , the fire was successfully extinguished from my house. Luckily, the fire just swept out the outside of my house. I thanked those rescuers for saving both of us and ended up dealing with the wrath of my parents. They reached home about 30 minutes after the rescuers did, but I was not going to tell the truth. Out of fear of their response, I cooked up a story about how it happened. I hope my parents will never find out the truth. I’ll tell them about what really happened that day when they've forgotten. Only Yasmeen knows the truth, she told me that she won’t forget that night. Sometimes when I try to remember what caused my house to set on fire, the answers always make me smile. It was because of my clumsiness. It was the most splendid and nightmarish night I have ever had. 

      Despite the fact that we were still children at that time, I was 11 and Yasmeen was 12. She is older than me but we never feel awkward to share our feelings. She is my best friend forever. Now I’m 17 and she is 18. It had been about 6 years since that night and I still remember how it happened. One of our childhood memories. For Sure.

547 words


Saturday, 4 January 2014

Handphone Giveaway by Syuhada1981.com


Click banner untuk join. :) Good Luck everyone

Friday, 3 January 2014

Welcome Senior! :')

Assalamualaikum.

       Dah 2 hari kita menyambut tahun baru :). Sekejap je masa. Bila kata tahun baru mesti ada azam baru, barang baru, baju baru ahaaa. I'm just jokingg. Azam baru tu confirm ada cuma tak tau terlaksakah atau tidakkah? hoihh hancur bahasa melayuu ;p Apapun ni tahun last untuk aku merasai detik-detik macam mana kena denda kalau tak siap khoje sekolah, tak siap notaa. :B jadi cikgu jangan marah nooo kalau kite tak buat nota sebab ni tahun last stay dekat sk jadi nak laahh merasai kena bebel dengan cikgu for the last time, lepas ni dah takde dahh sebab pangkat guru dah bertukar ke lecturer ihik :p.

sekadar hiasan hihi, aku just harap keputusan aku dpt membanggakan parents aku InshaAllah

First day ke sekolah hari tu habis sedaya upaya nak pergi awal chop tempat duduk takut diambik orang, last-last duduk belakang jugak -_-". Sepanjang hayat dok pernah dek badan duduk belakang, memang tak best langsung. Nampak cikgu tapi kalau tengok lama tukar jadi blink-blink. lol. Sakit mata tengok depan, jauh sangatt. :(. 18/1 ni cikgu kate exam tov. adeh dengan soalan add math yang tau tau mendee.. nak jawab macam mane entah, ahahaha. Tapi takpee, we won't give up, that is the last among the last thing we will do, as long as we keep trying we can overcome anything :p, keep holding on, we will make it through. together we stand divided we fall, haha macam national anthem pulak. 

Welcome senior, azam tahun ni nak jadi anak yg baik utk makayah, hamba yang taat kepadaNya :) Amin Ya Rabb. yg lain biarlaah rahsiaa.