Tuesday, 17 September 2013

ABJZ : Anda Bijak Jauhi Zina

Assalamualaikum
           Anda bertemu lagi dengan saya, pemilik bagi blog yang boleh dikatakan agak 'cun' ini. Hari ini saya akan membicarakan topik yang sedang hangat tidak kira di mana anda berada kerana boleh dikatakan topik ini sering menjadi juadah/santapan mata kita ketika menonton/membaca berita berkaitan hal semasa. Seringkali terpapang di dada-dada akhbar, kaca-kaca televisyen, mahupun corong-corong radio tentang pembuang bayi yang semakin menular di kalangan masyarakat tahun demi tahun. Nauzubillah.. haisshh sah! aku ada bakat jadi pengacara televisyen. puihhh :p. Ok2 let's get back to the main topic. ABJZ? What the heck is that? ABJZ is an abbreviation for Anda.Bijak.Jauhi.Zina. Say no to ZINA!!.. atau kalau kita nak kata kat diri sendiri. Saya.Bijak.Jauhi.Zina.

(: baca surah Al-Isra' 17:32 :)

Sebenarnya, ABJZ ni merupakan sebuah syarikat yang mana matlamatnya adalah untuk membantu remaja menghayati Islam sebagai the way of life atau cara hidup, membantu remaja membina semula keyakinan diri dan membantu remaja meneruskan kehidupan yang sihat dan memberi manafaat kepada masyarakat. Untuk matlumat lanjut boleh layari laman sesawang ni....

Berdasarkan pengalaman aku semasa kem motivasi ni dijalankan. Best, memang best cuma ada laa part yang sangat mengerunkan sampai rasa dah tak boleh tengok. Takut!! Tapi diselitkan juga lawak jenaka, takkan nak serious all the time kan. Tapi bagus kem ni, untuk menyedarkan remaja zaman sekarang yang semakin berleluasa pergaulan mereka. Kalau dulu kita boleh kata kat bandar je ade semua benda camni tapi sekarang dekat ceruk kampung pon ada. Tapi tak semua la. Wallahualam. Program ni In Sha Allah dengan izinNya menyedarkan diri kome-kome semua. Kalau tak hundred percent berubah mungkin dalam 35, 50, 75 percent berubah In Sha Allah. Tapi kena ada laa semangat Istiqamah tu :) aku ni pon separa sedar lagi tapi my passion has massively increased when listening to this motivation. Highly Recommended !! 

Cara diorang sampaikan mesej pon sedap telinga mendegar, tak la sakit hati ke hape ke. Bahasa yang digunakan lembut. Tak kasar. Dalam program ni kome-kome semua akan mengetahui bagaimana keadaan remaja di luar sana yang telah tersasar dan kembali ke pangkal jalan. Cara nak menangani perasaan ni. Kepada siapa cinta kita ni perlu diserahkan. haaa. best best best. Kalau sekolah korang ada buat program cegini pergi laaa. Bila aku dengar semua kisah benar yang diorang cerita, aku berasa yang hari kiamat ni macam dah tersangatlah dekat. Zina di tempat umum???? Astaghfirullah. Istighfar bebanyak. Apa yang aku dapat dalam program ni adalah, nikmat yang kita dapat bila buat perkara yang dilarang keras oleh Allah ni sementara saja, dan penyesalan, kekecewaan, kesedihan, kesakitan yang dapat itu berkekalan sepanjang hayat dikandung badan. Tulah Allah dah kata, nikmat yang sebenarnya hanya dapat dirasai bila betul-betul/khusyuk beribadah kepadaNya sahaja. Aku belum termasuk lagi kategori tuu. bila la agaknya? :/

Through this program juga aku tau kehidupan masyarakat kaum pompeii di Itali, korang baca sendiri kat internet eh aku malas nak taip hehehe :p sebenarnya ada tengok dalam tv haritu tapi tak tau pebenda. Bila tahu kisah benar barulah tahu kejadian asalnya.



The End, hope you guys have a wonderful day in your daily life and don't forget Allah so that Allah will always remember you. Even though Allah knows everything :) Oh and also don't forget our prophet s.a.w. He had sacrificed too much. Tooo muchh. For us who doesn't even think about him. Let's remember what have we done and lets bygone be bygone. Take a new fresh step and  go ahead, new challenges is waiting for you. :) Let's clean ourself with Istighfar to Allah. (sorry for my grammar, grammar is my weakness spot in english)

p/s aku saje je buat entry ni sebab aku tengok kat pageview blog aku, banyak sungguh keyword yang tak elok. geram aku. buat tajuk lain, lain yang dicari. hishh. Nauzubillah.

No comments:

Post a Comment